Copyright 2021 - Custom text here

Boken

”De låga priserna är bra men det bästa med skivbörsarna är nog ändå att man ständigt hittar skivor som man inte visste att man måste ha.”
Här är en skivsamlares minnen från drygt fyrtio års skivköpande och musiklyssnande.
Om jazz, blues, gospel, rhythm and blues, soul, hiphop, rock, singer/songwriter, country, världsmusik, folkmusik, fusion, klassiskt och symfonirock.
Om konserter, skivor, artister, grupper, skivaffärer, skivbörsar, eget musicerande, familj, kärlekar, vänner och bekanta, levande och döda.
Om resor och vistelser från Hedemora till Stockholm, via Molde, Brighton och London; Grådö, Söderköping och New York; Oman, Tunisien och Rajasthan.
Det här är memoaren du inte visste att du måste läsa.

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Nu finns på allmän begäran en innehållsförteckning till  "En skivsamlares memoarer". Klicka på länken och sök på sidan för att hitta ditt favoritavsnitt och andra passager som du vill återvända till. Mycket nöje! Sök t ex på Esquerita och läs sedan i boken om rhythm & bluessångaren som var ännu galnare än Little Richard, och kanske till och med före honom. Eller sök på Rickie Lee Jones och läs om den fantastiska konserten på Karlsson år 1987. Eller John Coltrane, Albert Ayler och Archie Shepp. Eller Joni Mitchell, Shawn Colvin och June Tabor. Eller varför inte Yes, Genesis och Emerson, Lake & Palmer? Eller James Brown, Maceo Parker och Prince. Eller Mariza, Cristina Branco, Ouomou Sangaré, Ali Farka Touré, Bassekou Koyate och Toumani Diabaté. Eller Ella Fitzgerald, Billie Holiday och Etta James. Eller Bob Marley, Jimmy Cliff och Toots & the Maytals. Eller Mahavishnu Orchestra, John McLaughlin och Shakti. Eller Alison Krauss, Gillian Welch och Emmylou Harris. Eller John Lee Hooker, Elmore James och Muddy Waters. Eller Bach, Händel, Maria Callas, Gidon Kremer och Arvo Pärt. Eller Aretha Franklin, Ray Charles, Sam Cooke, Soul Stirrers och Blind Boys of Alabama. Eller sök kort och gott på gospel. Här finns mångfalder...

Köp boken!

Köp boken på Bokus eller Adlibris

Den går också att köpa på plats i Stockholm på Rönnells antikvariat och i Hedengrens bokhandel, på Larrys Corner och i skivbutikerna Pet Sounds och Mickes serier, CD & vinyl samt i Hedemora bokhandel.

Artikel om Bob Dylan i Aftonbladet

Film: Mina 35 år som författare (jag börjar 06:58 in i filmen)

Lyssna/titta på Olle Johanssons sommarprogram

Läs ett utdrag ur boken

Lyssna på musiken

Om du vill lyssna på musiken som avhandlas i boken, gå till Spellistor. Där finns länkar till 120 timmars musik på Spotify, kapitel för kapitel, och till en Youtubelista.

Reportage, videoklipp, recensioner

Lyssna på ett reportage sänt i Sveriges radio P1

Se ett klipp från uppläsningen på Rönnells

"Sida upp och sida ner nästan svämmar den över av tips och kärlek till allt som har med tonkonst att göra." /---/ "En skivsamlares memoarer är en bok för alla. Om du - liksom Olle - har ett vidöppet sinne kommer du att kunna relatera till och få ut något av den."

Johan Jacobsson i musiktidskriften Sonic, nr 81

"En klockren bok för nördiga skivsamlare och musikälskare, så klart"

Jörgen Holmstedt i tidskriften Nostalgia, nr 6, 2015

"Hans memoarer bjuder på trevlig läsning med massor av intressanta skivtips förutom en inblick i hans privatliv och resor runt om i världen."

Hans Schweitz i bluestidskriften Jefferson, nr 184, 2015

"Boken jag önskar att jag själv hade skrivit."

Bengt Lorentzon, SVT

 

Gilla Olle Johanssons Facebooksida

Kontakt

Vill du beställa ett signerat/dedicerat exemplar, eller fråga något, mejla:

rabarberforlag[at]gmail.com

Rabarber logga

 

 

 

 

Ge mig ett M - en lumpenroman

Utgiven i samarbete med Podium Distribution 25 maj 2011

Omslag ge mig ett M

Sanslöst rolig roman om 70-talet

Året är 1976. 19-årige Hasse Carlsson från Hedemora har utan att riktigt förstå hur det har gått till hamnat på Sveriges mest konservativa regemente, K1 i Stockholm. Direkt från 70-talets gymnasium, där han uppmanats att tänka självständigt och söka sin egen kunskap, till ett 1800-tal med kadaverdisciplin. Befälen har vaxade mustascher och går runt i ridbyxor, ridstövlar och sporrar, och tar varje chans att skälla ut de värnpliktiga. Hasse har aldrig suttit på en häst men blir tvungen att lära sig rida. Han avskyr auktoriteter men får lära upp sig till militärpolis. Han gillar blues men hans lumparkompisar diggar dansband. Han är kär i Marianne hemmavid som bara vill vara god vän med honom. Hur hamnade han i den här soppan?

En av mycket få romaner som behandlar den svenska militärtjänsten. Detta är förstås den bästa. Och den enda som utspelar sig på 70-talet.

"Sanslöst rolig"

"Romanen är en riktigt trovärdig skildring av vardagen på regementet, av allt från miljöer och mentalitet till ridskolan och högvaktens omständliga riter /---/ I romanen fångar Johansson med fingertoppskänsla den kultur som en stor del av de värnpliktiga avskydde så passionerat /---/ Ge mig ett M är en bra samhälls- och tidsskildring /---/ trovärdigheten och den drastiska humorn som tillsammans utgör motorn i berättelsen. Visst slits Carlsson mellan sina ideal och ett evigt malande grupptryck, men förutom att ibland vara sanslöst rolig är han en person som många som gjort lumpen kommer att känna igen sig i."

Ola Wihlke, Dalarnas Tidningar. Läs hela recensionen

"Levande bild"

"Tyngdpunkten i boken är skildringen av livet i Stockholm, med korta återbesök i och minnen från Hedemora /---/ man får en levande bild av huvudpersonen, berättaren Hasse själv. Den problematiska relationen till flickvännen är också fint beskriven. Olle Johansson har ett lättläst språk, väl anpassat till huvudpersonen, och boken ger en levande bild /---/ av ett viktigt år i en ung persons liv."

Veit G:son Berg, Bibliotekstjänst

 

Köp boken på Bokus eller Adlibris.

Boken finns även i övriga nätbokhandeln och i Hedemora bokhandel, Rönnells och Söderbokhandeln. Den går att beställa i övriga bokhandeln.

Läs ett utdrag

Lyssna på en uppläsning

Kolla en musikvideo

Lyssna på ett soundtrack - en sammanställning av artister och låtar som förekommer i boken

 

Cykel. En berättelse om pappa och mig (utgiven i samarbete med Podium Distribution, 2009)

Pappaböckernas pappabok. Glöm Åsa Linderborg, Nils Claesson och allt vad de heter.

Det är den här boken du ska läsa!

Omslag Cykel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Han skriver om det personligt nära, lokala. Förra boken handlade om Hedemora i Dalarna, som plats för inre och yttre utveckling. Nu byts detta ut mot en personlig analys av förhållandet till fadern. Far och son står i centrum under uppväxttiden. Idrottsläraren och cykelentusiasten framstår som en mycket aktiv, levande och livsbejakande människa. Men efter sonens pubertet blir förhållandet annorlunda; särskilt när en svårbehandlad cancer drabbar fadern. Väl speglas envishet och känslokyla, under det att sonen vill bli sedd, uppmärksammad, då hans kultur- och poesiintresse tar över. Allt blir påtagligt vid faderns begravning. 'Och slutligen forsar den ur mig, all den uppdämda sorgen. Allt som jag hållit igen, för pappas och min egen skull. Nu är det ingen mening med att vara stark längre.' De 28 kapitlen uppvisar en stark och fascinerande berättelse. Det genomarbetade språket är enkelt och lättläst."


Hans-Evert Renérius, Bibliotekstjänst

 

Köp boken på Bokus eller Adlibris

 

Rabarber. Dikter om kärlek och vardag (utgiven i samarbete med Podium Distribution, 2010)

Omsalg RabarberJag går omkring på tomten och biter i den
sura rabarbern. Men vet ännu inget om att 
älska förgäves. Att ständigt förtäras av soteld.
Att svälja sin nyvunna stolthet. Att nöja sig
med enbart smulor. Att gråta ensam utan
tröst. Att skriva för att man måste. Att hata
den man aldrig fick. Att bli älskad när man
just gett upp. Att långsamt mista sin far. Att
övermannas av sorg. Att skriva för att man
blir tvungen. Att såra när man vill bli älskad.
Att döden inte är rättvis. Att livet aldrig blir
helt. Att rabarber, enligt Linné, genom sin
bittra smak upphäver syran i kroppen och
återger människan hälsan.


I Rabarber skriver Olle Johansson om kärlek och längtan, om att försöka nå fram till den andra. Om en vardag där årstiderna sakta byter av varandra, om ett förhållande som gradvis löses upp.

 

Titta på filmer under Videoklipp!

Läs intervju i Dala-Demokraten

Läs recension i Dalarnas Tidningar

 

Köp boken på Bokus eller Adlibris

 

 

 

Roffes Livs. Betraktelser från Hedemora, världens navel (utgiven i samarbete med Podium Distribution, 2008)

"länge sedan jag läste en bok som gjorde mig på så gott humör som den här /---/ Roffes Livs är en kärleksförklaring till den svenska småstaden."

 

"Detaljskärpan i Olle Johanssons minnesbilder från 70- och 80-talets Hedemora är fenomenal: revben knäcks i korpmatcher mot Finska föreningen. Hårda pingismatcher utkämpas med Hasse Alsér-racketar i illaluktande gymnastiksalar. Flickorna är outhärdligt vackra, och på biblioteket kan man lyssna på Frank Zappas Overnite sensation och andra LP-skivor om och om igen /---/ länge sedan jag läste en bok som gjorde mig på så gott humör som den här /---/ Roffes Livs är en kärleksförklaring till den svenska småstaden."
 
Olavi Hemmilä, Dalarnas Tidningar
 
 

Köp boken Bokus eller Adlibris