Copyright 2022 - Custom text here

Ge mig ett M - en lumpenroman

Utgiven i samarbete med Podium Distribution 25 maj 2011

Omslag ge mig ett M

Sanslöst rolig roman om 70-talet

Året är 1976. 19-årige Hasse Carlsson från Hedemora har utan att riktigt förstå hur det har gått till hamnat på Sveriges mest konservativa regemente, K1 i Stockholm. Direkt från 70-talets gymnasium, där han uppmanats att tänka självständigt och söka sin egen kunskap, till ett 1800-tal med kadaverdisciplin. Befälen har vaxade mustascher och går runt i ridbyxor, ridstövlar och sporrar, och tar varje chans att skälla ut de värnpliktiga. Hasse har aldrig suttit på en häst men blir tvungen att lära sig rida. Han avskyr auktoriteter men får lära upp sig till militärpolis. Han gillar blues men hans lumparkompisar diggar dansband. Han är kär i Marianne hemmavid som bara vill vara god vän med honom. Hur hamnade han i den här soppan?

En av mycket få romaner som behandlar den svenska militärtjänsten. Detta är förstås den bästa. Och den enda som utspelar sig på 70-talet.

"Sanslöst rolig"

"Romanen är en riktigt trovärdig skildring av vardagen på regementet, av allt från miljöer och mentalitet till ridskolan och högvaktens omständliga riter /---/ I romanen fångar Johansson med fingertoppskänsla den kultur som en stor del av de värnpliktiga avskydde så passionerat /---/ Ge mig ett M är en bra samhälls- och tidsskildring /---/ trovärdigheten och den drastiska humorn som tillsammans utgör motorn i berättelsen. Visst slits Carlsson mellan sina ideal och ett evigt malande grupptryck, men förutom att ibland vara sanslöst rolig är han en person som många som gjort lumpen kommer att känna igen sig i."

Ola Wihlke, Dalarnas Tidningar. Läs hela recensionen

"Levande bild"

"Tyngdpunkten i boken är skildringen av livet i Stockholm, med korta återbesök i och minnen från Hedemora /---/ man får en levande bild av huvudpersonen, berättaren Hasse själv. Den problematiska relationen till flickvännen är också fint beskriven. Olle Johansson har ett lättläst språk, väl anpassat till huvudpersonen, och boken ger en levande bild /---/ av ett viktigt år i en ung persons liv."

Veit G:son Berg, Bibliotekstjänst

 

Köp boken på Bokus eller Adlibris.

Boken finns även i övriga nätbokhandeln och i Hedemora bokhandel, Rönnells och Söderbokhandeln. Den går att beställa i övriga bokhandeln.

Läs ett utdrag

Lyssna på en uppläsning

Kolla en musikvideo

Lyssna på ett soundtrack - en sammanställning av artister och låtar som förekommer i boken