Copyright 2022 - Custom text here

En skivsamlares memoarer (2015)

Boken

”De låga priserna är bra men det bästa med skivbörsarna är nog ändå att man ständigt hittar skivor som man inte visste att man måste ha.”
Här är en skivsamlares minnen från drygt fyrtio års skivköpande och musiklyssnande.
Om jazz, blues, gospel, rhythm and blues, soul, hiphop, rock, singer/songwriter, country, världsmusik, folkmusik, fusion, klassiskt och symfonirock.
Om konserter, skivor, artister, grupper, skivaffärer, skivbörsar, eget musicerande, familj, kärlekar, vänner och bekanta, levande och döda.
Om resor och vistelser från Hedemora till Stockholm, via Molde, Brighton och London; Grådö, Söderköping och New York; Oman, Tunisien och Rajasthan.
Det här är memoaren du inte visste att du måste läsa.

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Nu finns på allmän begäran en innehållsförteckning till  "En skivsamlares memoarer". Klicka på länken och sök på sidan för att hitta ditt favoritavsnitt och andra passager som du vill återvända till. Mycket nöje! Sök t ex på Esquerita och läs sedan i boken om rhythm & bluessångaren som var ännu galnare än Little Richard, och kanske till och med före honom. Eller sök på Rickie Lee Jones och läs om den fantastiska konserten på Karlsson år 1987. Eller John Coltrane, Albert Ayler och Archie Shepp. Eller Joni Mitchell, Shawn Colvin och June Tabor. Eller varför inte Yes, Genesis och Emerson, Lake & Palmer? Eller James Brown, Maceo Parker och Prince. Eller Mariza, Cristina Branco, Ouomou Sangaré, Ali Farka Touré, Bassekou Koyate och Toumani Diabaté. Eller Ella Fitzgerald, Billie Holiday och Etta James. Eller Bob Marley, Jimmy Cliff och Toots & the Maytals. Eller Mahavishnu Orchestra, John McLaughlin och Shakti. Eller Alison Krauss, Gillian Welch och Emmylou Harris. Eller John Lee Hooker, Elmore James och Muddy Waters. Eller Bach, Händel, Maria Callas, Gidon Kremer och Arvo Pärt. Eller Aretha Franklin, Ray Charles, Sam Cooke, Soul Stirrers och Blind Boys of Alabama. Eller sök kort och gott på gospel. Här finns mångfalder...

Köp boken!

Köp boken på Bokus eller Adlibris

Den går också att köpa på plats i Stockholm på Rönnells antikvariat och i Hedengrens bokhandel, på Larrys Corner och i skivbutikerna Pet Sounds och Mickes serier, CD & vinyl samt i Hedemora bokhandel.

Artikel om Bob Dylan i Aftonbladet

Film: Mina 35 år som författare (jag börjar 06:58 in i filmen)

Lyssna/titta på Olle Johanssons sommarprogram

Läs ett utdrag ur boken

Lyssna på musiken

Om du vill lyssna på musiken som avhandlas i boken, gå till Spellistor. Där finns länkar till 120 timmars musik på Spotify, kapitel för kapitel, och till en Youtubelista.

Reportage, videoklipp, recensioner

Lyssna på ett reportage sänt i Sveriges radio P1

Se ett klipp från uppläsningen på Rönnells

"Sida upp och sida ner nästan svämmar den över av tips och kärlek till allt som har med tonkonst att göra." /---/ "En skivsamlares memoarer är en bok för alla. Om du - liksom Olle - har ett vidöppet sinne kommer du att kunna relatera till och få ut något av den."

Johan Jacobsson i musiktidskriften Sonic, nr 81

"En klockren bok för nördiga skivsamlare och musikälskare, så klart"

Jörgen Holmstedt i tidskriften Nostalgia, nr 6, 2015

"Hans memoarer bjuder på trevlig läsning med massor av intressanta skivtips förutom en inblick i hans privatliv och resor runt om i världen."

Hans Schweitz i bluestidskriften Jefferson, nr 184, 2015

"Boken jag önskar att jag själv hade skrivit."

Bengt Lorentzon, SVT

 

Gilla Olle Johanssons Facebooksida

Kontakt

Vill du beställa ett signerat/dedicerat exemplar, eller fråga något, mejla:

rabarberforlag[at]gmail.com

Rabarber logga